Veiligheidscheck nieuwe boot

Het is uw grote droom: in uw vrije tijd varen op een mooie jacht die helemaal van u en uw familie is. In de weekenden tripjes maken met de boot en heerlijk dobberen met mooi weer. Het is een fantasie voor veel mensen. Als deze droom uitkomt en u een eigen boot gaat aanschaffen, dan is het van belang dat de boot eerst een veiligheidscheck krijgt. Veiligheid staat immers voorop.


Veel ongelukken

Het is van groot belang om de veiligheid in en rondom een boot op hoog niveau te houden. Er gebeuren nog steeds veel te veel ongelukken op boten waarbij slachtoffer vallen. Vaak ontstaan deze ongelukken door achterstallig onderhoud aan de boot. Denk bijvoorbeeld aan niet voldoende onderhouden gassystemen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Ook kunnen er bijvoorbeeld brandstofsystemen uitvallen. Ook geen pretje als u midden op zee zit. Een veiligheidscheck van uw nieuwe boot is dus cruciaal. Dit kost een paar centen, maar persoonlijke veiligheid is het meeste waard.

 

Groter risico

Een andere reden waarom het belangrijk is dat de veiligheid van een boot goed wordt gecheckt, is dat als er iets gebeurt op het water het relatief gezien lang duurt voordat er hulp aanwezig is. Als er iets met uw auto gebeurt, dan kunnen hulpdiensten snel aanwezig zijn Als je midden op zee zit en hulpdiensten met een boot moeten komen, is dit een ander verhaal. Ook hebben boten meer brandbare stoffen aan boord, waardoor de gevolgen van een ongeluk veel rampzaliger kunnen zijn.

Periodieke controle

Al bij al is het dus van groot belang dat een nieuwe boot een goede veiligheidscheck krijgt. Als u deze controle laat uitvoeren, krijgt u hierna een rapport met punten van verbetering of vernieuwing mee. Dit moet gebeuren. Als de boot is goedgekeurd, is het tijd om ermee te gaan varen en genieten. Wel is het belangrijk dat er hierna regelmatig een periodieke controle aan uw boot wordt uitgevoerd. In de tijd dat u hem bezit, kunnen er natuurlijk ook mankementen ontstaan.

Weet u zelf niet goed waar je allemaal op moet letten bij het nakijken van uw nieuwe boot? Schakel dan de hulp in van een jachtmakelaardij, zij kunnen u helpen met het aanschaffen van de beste boot voor u.