Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands boot?

Het is een grote hobby van velen, varen op hun eigen boot. Er staan veel boten te koop, er zijn allerlei zaken van groot belang als je een gebruikte boot wilt kopen. Het wordt zeker aangeraden om een jachtmakelaar aan te nemen, die kan jou begeleiden van begin tot eind en zal je adviseren waar nodig.

Waar wil je de boot voor gebruiken?

De zoektocht naar een geschikte boot kan een lange zijn, zelf moet je goed weten wat jouw wensen aan de boot zijn, stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar wil ik gaan varen? Ga ik de Noordzee op of blijf ik varen in het binnenland?
  • Met hoeveel mensen ben ik van plan om te varen?
  • Welk budget heb ik?
  • Welke vergunningen heb ik nodig?
  • Heb ik een vaarbewijs nodig? (is verplicht als de boot langer is dan 15 meter of als de boot sneller dan 20 kilometer per uur kan).

Heb je wat gevonden?

Als je denkt de perfecte boot gevonden te hebben, vraag dan of je een keer mag proefvaren. Zo kun je de boot testen op hoe hij vaart en wat de staat van het onderhoud is. Vaak wordt er ook gekozen om hier een onafhankelijke expert mee te nemen, deze zal jou adviseren over de boot zodat je precies weet waar je in vaart. Laat die expert de boot ook van voor naar achter, van beneden naar boven compleet inspecteren. Deze expert zal al zijn bevindingen op papier zetten en als die positief zijn ben je verzekerd van een goed onderhouden, technisch uitstekende boot. Het gebeurd nog verrassend veel dat mensen vertrouwen op hun eigen technische kennis, vaak kijken hun hierbij toch nog over veel zaken heen.

Zorg voor een goede afhandeling

Als jou droomboot helemaal is goedgekeurd, kun je overgaan tot de koop. Zorg dat alle afspraken zijn vastgelegd in de koopovereenkomst, vraag waar nodig hulp of advies aan bij een jachtmakelaar. Als alles is vastgelegd kun je de boot laten overschrijven op jouw naam. meestal kan je dit regelen bij een postkantoor, waar wordt gevraagd om een overschrijvingsformulier. Als je na een aantal dagen de registratiebewijs hebt ontvangen kun je overgaan tot het laten verzekeren van de boot, hoewel dit niet verplicht is raden wij dit wel aan. Het is fijn om achter het roer te gaan zitten als je boot is verzekerd tegen brand/stormschade of diefstal, zeker als je zelf de financi├źn niet hebt om het zelf te betalen.